Ontketen je Productiviteit: Mijn Favoriete Mac Apps

Ontketen je Productiviteit: Mijn Favoriete Mac Apps

Tussen de wirwar van digitale mogelijkheden en apps die ons dagelijks omringen, is het soms een uitdaging om de juiste tools te vinden die écht het verschil maken in onze productiviteit. Als fervente en doorgedreven Mac-gebruiker en Apple fanboy heb ik een collectie van, voor mij, onmisbare apps verzameld die mijn werkritme en alledaags gebruik vergemakkelijken.

I’m a giver, not a taker! Daarom deel ik mijn arsenaal aan persoonlijke favorieten met jullie, wie weet ontdek je wel een app die je nog niet kende. Also, lijstjes 🤤🤤🤤

Raycast

Raycast is een launcher app, een alternatief voor het bekendere Alfred. Veel features die in Alfred betalend zijn kan je in Raycast gratis terugvinden. Zo kan je heel veel extensions integreren via de store. Ik gebruik Raycast bijvoorbeeld om door mijn 1Password wachtwoorden te zoeken, Spotify aan te sturen, taken aan te maken in Todoist, enzovoort.

Todoist

Had ik al duidelijk gemaakt dat ik, op een bijna dwangmatige manier, zot ben van lijstjes? Zo zot dat ik al jaren met plezier betaal voor Todoist. Maar serieus, ik drop er alle todo’s in. Voor het maken van blog posts, voor het maken en aanpassen van websites, boodschappenlijstjes, klusjes, vanalles dus. Tonnen features aangespekt met een gamification laag waardoor ik punten krijg voor iedere afgeronde taak.

Mac Mail

Ik blijf fan van de standaard mail client die Apple aanbiedt. Alle mails worden netjes in submappen gedropt zodat enkel de mails waarvoor er nog actie nodig is in de inbox blijven staan. Een standaard maar goede e-mail client die voor mij doet wat een e-mail client hoort te doen.

1Password

Hon-der-den verschillende wachtwoorden heb ik, te veel om dus gewoon via post-its bij te houden. 1Password vind ik de beste password manager out there. Dit is ook één van de enige password managers die de voorbije jaren geen slachtoffer geweest is van hacks, wat dus ook betekent dat mijn data hier veilig zit. Geen gratis product maar wel ééntje dat zijn geld meer dan waard is.

Ferdium

Duust-en-één verschillende manieren om berichten te sturen naar mekaar… WhatsApp, Messenger, Telegram, Discord, Instagram, Slack,… Ferdium bundelt al deze chat apps en meer (ik heb er ook ClickUp in zitten) in 1 handige app. Je kan dus gemakkelijk switchen van chat binnen de app zonder dat je moet goochelen met verschillende apps of tabs in je browser.

Notion

Dit is een must-have, Notion is een second-brain app waarin ik al mijn notities bijhou op een heel gestructureerde manier. Ik hou er mijn plannen in bij, recepten, ik track er de status van mijn planten mee, plan er mijn reizen mee enzovoort. Een must-have app waarvan de gratis versie al enorm veel features bevat. Je kan er zelfs de AI-functies al in beperkte mate mee gebruiken.

Luminar Neo

Herinneringen vastleggen op foto is wijs he, of het nu van een reis is of gewoon dagdagelijkse foto’s. Al hebben sommige foto’s nog een klein (of groter) retoucheke nodig. Daarvoor gebruik ik Luminar Neo, een vrij verregaande foto editor die AI-gestuurd heel wat verbeteringen kan doorvoeren aan foto’s. Let wel op, dit is geen goedkope software en heeft als valkuil dat bepaalde extra features enkel geactiveerd kunnen worden mits extra betaling.

Steyaert-Mac-Productiviteit

Shottr

Shottr is een screenshotting tool waarmee je direct op je screenshots tekst kan blurren of verwijderen, maar ook direct markup kan toevoegen dmv verschillende visuele effecten. Daarnaast bevat deze screenshotting tool ook tekstherkenning en als extra gimmick kan je het aantal pixels laten berekenen tussen 2 afgelijnde punten in de screenshots.

iTerm2

Als echte geek zit ik regelmatig in een terminal rond te snuisteren, de standaard terminal op Mac is enorm basic en kaal dus dan wordt er al snel gekeken naar iTerm. Een heel uitbreidbare terminal met enorm veel bells and whistles. Als extra treat kan ik meegeven om zeker eens te kijken naar Fig, een next level command line tool.

Rectangle

Welke Mac user maakt er nu geen gebruik van een window position manager, als je dat nog niet doet dan is het nog niet te laat om u te bekeren. Geen gesleep meer met hoeken van app vensters, gewoon een paar goed ingestelde shortcuts om in de rapte het gewenste formaat van je venster te bekomen. Hiervoor gebruik ik Rectangle.

CleanMyMac

Los van het gegeven dat ik vrij gestructureerd te werk ga, maak ik gebruik van CleanMyMac, een (betalende) housekeeping app. Al kan dit ook te maken hebben met mijn, wat mij toch veel aangesmeerd wordt, kuisziekte. Een heel handige app die diskspacegebruik mooi in kaart brengt en suggesties biedt voor de mogelijke opkuis ervan, daarnaast kan je via deze app software verwijderen of restanten van reeds verwijderde software opkuisen.

Dozer

Ook last van een menu bar die vol staat met icoontjes? Niet moeilijk als je al ziet welke apps ik hier al opgelijst heb. Dozer is een heel basic tool waarmee je overbodige iconen in de menu bar kan verbergen. Een heel nuttig alternatief op het betalende Bartender.

Visual Studio Code

Nadat GitHub het Atom.io project heeft opgegeven heb ik de switch gemaakt naar Visual Studio Code als code editor. Heel gemakkelijk uit te breiden via plugins, zoals integratie van AWS en AI-tools.

Flycut

Flycut is een clipboard manager waarmee je kan scrollen door de laatste clippings die je gemaakt hebt. Geen schrik, hysterisch CTRL+C’en zal geen identieke entries aanmaken 😉.

Cloud storage

Een mini categorie over cloud storage omdat ik hier verschillende van door mekaar gebruik, afhankelijk van de data waarover het gaat. Zo zet ik bepaalde documenten en projecten op een Dropbox account, Google Drive gebruik ik (in beperkte mate) voor documenten die met meerdere personen gedeeld worden en mijn foto- en video-archief bewaar ik op een NextCloud server.

Tips/vragen?

Heb je zelf apps en tools die je mij kan aanraden of heb je vragen over bepaalde apps of tools? Laat dan gerust een berichtje na.

2 thoughts on “Ontketen je Productiviteit: Mijn Favoriete Mac Apps

Jouw feedback

Chatten
1
💬 Meer info?
Hallo 👋🏼
Kan ik een vraag voor jou beantwoorden?