Wat is Serverless Computing?

Wat is Serverless Computing?

Serverless computing is een manier om software toe te laten draaien zonder dat er een fysieke of virtuele server nodig is. In plaats hiervan draait de software op een cloudprovider, zoals AWS. Deze cloudprovider neemt de zorg voor het beheer van de infrastructuur en de beschikbaarheid van de servers op zich, zodat de ontwikkelaars zich kunnen concentreren op het schrijven van code.

Wat zijn de voordelen van Serverless Computing?

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van serverless computing. Ten eerste kan het goedkoper zijn, omdat je alleen betaalt voor het gebruik van de resources die je nodig hebt, in plaats van het huren van een volledige server. Bovendien is het schaalbaar, omdat de cloud provider automatisch extra resources toevoegt als dit nodig is om aan de vraag te voldoen. Dit betekent dat je software kan blijven draaien, zelfs als er een plotselinge piek in het verkeer is.

AWS

In AWS kun je gebruikmaken van verschillende diensten voor serverless computing, zoals AWS Lambda, AWS Fargate en Amazon EC2 Auto Scaling. AWS Lambda is een dienst die het mogelijk maakt om code uit te voeren zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het beheer van servers. AWS Fargate is een dienst die het mogelijk maakt om containergebaseerde applicaties te draaien zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het beheer van de servers waarop deze draaien. Amazon EC2 Auto Scaling is een dienst die ervoor zorgt dat het aantal EC2-instances automatisch wordt aangepast aan de vraag, zodat je altijd de juiste hoeveelheid resources hebt om aan de vraag te voldoen.

Kort samengevat biedt serverless computing een efficiënte en kostenbesparende manier om software te laten draaien, door het beheer van de infrastructuur en de servers over te laten aan een cloudprovider zoals AWS. Dit geeft ontwikkelaars de vrijheid om zich te concentreren op het schrijven van code, in plaats van zich zorgen te maken over het beheer van servers.

Advies

Werk je aan een project dat perfect past in het plaatje van serverless computing en wil je hierover wat advies inwinnen? Neem dan gerust contact op.

Jouw feedback

Chatten
1
💬 Meer info?
Hallo 👋🏼
Kan ik een vraag voor jou beantwoorden?