Efficiënt WordPress websites beheren

Efficiënt WordPress websites beheren

Geef toe, het beheren van meerdere WordPress websites kan soms tijdrovend zijn. Er komen op bijna dagelijkse basis updates uit voor de plugins die je gebruikt, WordPress zelf voorziet ook heel frequent updates, je wil steeds weten hoe het gesteld is met de veiligheid en beschikbaarheid van de websites die je beheert. Beheer je één of twee websites dan is dit nog perfect beheersbaar door je websites op regelmatige basis aan een manuele check-up te onderwerpen. Begint het aantal websites onder je beheer wat op te lopen dan kan je al vrij snel veel tijd verliezen in het up-to-date houden van je websites. Je wil natuurlijk niet dat de websites van jou of jouw klanten gehackt worden omdat een bepaald veiligheidslek niet tijdig gedicht werd.

In dat opzicht kan je veel baat halen uit het gebruik van enkele (soms gratis) tools die het beheer voor jou faciliteren. Ik soms hier enkele tools op die ik frequent gebruik en waarvan ik zeker ben dat jij hier ook het nut van in zal zien.

ManageWP

Deze tool is je nummer 1 vereiste als je meerdere WordPress websites beheert. Je voegt al jouw websites via hun login toe aan ManageWP waarna je ze direct in je overzicht (dashboard) kan terugvinden. De gratis versie van ManageWP biedt alvast de volgende nuttige functies ongelimiteerd aan:

  • Updates van plugins en thema’s van één, meerdere of alle websites. Dit via slechts enkele muisklikken.
  • Upgrade van je WordPress versie, opnieuw van één, meerdere of alle websites onder jouw beheer.
  • Zijn er nieuwe vertalingen beschikbaar voor je websites dan kunnen ook deze heel snel geüpdate worden.
  • Goedkeuren of weigeren (markeren als spam) van nieuwe commentaren op blogposts.
  • Opkuisen van spam commentaren.
  • Optimalisatie van de databanken achter de websites door oude revisies van posts op te kuisen.

Daarnaast kan je tegen een kleine meerkost extra diensten zoals backups, monitoring, SEO optimalisatie, enzovoort activeren. Je merkt dat deze dienst reeds heel wat te bieden heeft binnen het gratis pakket. Een absolute aanrader dus voor wie het beheer van meerdere WordPress websites efficiënter wil maken.

Wordfence Central

Iedere WordPress website zou voorzien moeten zijn van een firewall, deze zal heel wat aanvallen en pogingen tot misbruik op je websites opvangen. Zo vermijd je dat jouw website(s) of die van jouw klanten down gaan als gevolg van zo een aanval.

De tool die je hiervoor nodig hebt is Wordfence, de WordPress website firewall. Als beheerder van meerdere websites heb je dan nood aan Wordfence Central zodat je via een handig overzicht gemakkelijk veiligheidsdefinities kan uitrollen op jouw websites zonder hiervoor individueel te moeten inloggen. Ook het updaten van bestaande definities kan heel gemakkelijk toegepast worden op alle websites, en dat via slechts enkele muisklikken.

Akismet spam bescherming

Eender wie die een website beheert met blog posts of een contactformulier is bekend met de hoeveelheid SPAM die via dat formulier binnen komt. Wil je dit tegengaan dan moet je gebruik maken van Akismet. Deze WordPress plugin kan ingezet worden om alle reacties op je blog posts of e-mails via je contactformulier te filteren waardoor de hoeveelheid spam die je te zien krijgt tot een minimum beperkt wordt. Je verliest dus minder tijd aan het opkuisen van spam waardoor je meer tijd overhoudt om te besteden aan het reageren op legitieme reacties en e-mails.

Steyaert Akismet

StatusCake website monitor

Je beheert ondertussen enkele websites, maar hoe weet je nu of deze steeds bereikbaar zijn? Hiervoor heb je nood aan een monitor die jouw websites constant in de gaten houdt. Wij maken zelf gebruik van StatusCake om de uptime van onze websites te monitoren. In de gratis versie kan je gemakkelijk je websites toevoegen en iedere 5 minuten laten controleren op bereikbaarheid. Is er een website onbereikbaar dan wordt er een e-mail verstuurd.

Betalen doe je pas wanneer je het interval van de checks wil verlagen van 5 minuten naar een lagere waarde of wanneer je heel specifieke zaken van een website wil laten controleren. Maar voor de basiscontrole van je websites (up of down) kan je jezelf zeker behelpen met de gratis versie.

WordPress domain changer

En als laatste een tool voor de iets meer geavanceerde WordPress beheerders. Je bent waarschijnlijk al eens in aanraking gekomen met een WordPress website waarvan je de naam moet veranderen, hier gaat dan meestal ook een wijziging van de domeinnaam mee gepaard. Je kan in WordPress heel gemakkelijk de domeinnaam aanpassen via de instellingen maar dit betekent niet dat alle referenties (urls) op je website direct mee veranderen. Hiervoor moet je normaal gezien heel wat manuele aanpassingen doorvoeren in de database achter de website. Niet iedereen is hier even vertrouwd mee en de kans dat hier iets mis loopt is reëel.

De oplossing biedt zich aan in de vorm van de WordPress Domain Changer tool. Deze werkt vrij eenvoudig, je maakt een backup van je database, deze backup laad je op via de website, je geeft de nieuwe domeinnaam op en de website genereert een nieuwe database backup voor jou met de nieuwe domeinnaam in verwerkt. Deze nieuwe database backup kan je dan uploaden in de database van je nieuwe website en je bent helemaal klaar.

Advies

Zit je toch nog met enkele vragen over de hierboven vermelde tools of wens je assistentie in het gebruik ervan (of zelfs van andere tools), aarzel dan niet om eens contact op te nemen met ons.

Jouw feedback

Chatten
1
💬 Meer info?
Hallo 👋🏼
Kan ik een vraag voor jou beantwoorden?