Gratis tools voor je project (deel 1)

Gratis tools voor je project (deel 1)

Je hebt een idee voor een side hustle, je wil je in bijberoep toeleggen op één van je passies, je wil een startup uit de grond stampen,… Dit moet uiteraard zo efficiënt mogelijk aangepakt worden dus je gebruikt online tools die bepaalde processen voor je verlichten.
Been there done that, vandaar dat ik hier enkele gratis tools met jullie deel waar ik zelf reeds beroep op gedaan heb. Mijn intentie is om dit artikel regelmatig te voorzien van een update, aangezien ikzelf ook steeds op zoek ben naar potentiële projecten en methodes die mijn taken kunnen optimaliseren.

Kleine disclaimer; veel van deze tools hebben betalende modellen die je nog meer diepgang en opties bieden dan de gratis varianten. Je kan vaak al heel ver geraken met de gratis versie waarna je zelf kan bepalen of je je toch inschrijft voor de betalende versie.

Grafische design tools

Ik start alvast met enkele grafische design tools die je op weg kunnen helpen met het bepalen van je kleurenpallet, logo’s en andere onderdelen van je design. Deze onderdelen zal je kunnen gebruiken voor het uitwerken van je website, presentaties, business cards enzovoort.

Kleurenpallet

Het bepalen van de juiste kleurencombinatie is een gave die niet voor iedereen weggelegd is. Vaak moet je al gaan aankloppen bij een professional die een case study aanmaakt over je project om zo een kleurenschema op maat uit te werken. In de opstartfase van je project heb je hier niet per se nood aan, noch (vermoedelijk) het budget. In dit geval kan je beroep doen op Color Claim die je een set voorbeelden geeft van mogelijke kleurencombinaties. Heel basic wegens het gebruik van slechts 2 kleuren en dus gemakkelijk, maar wel nuttig.

Vind je je gading niet tussen de sets op Color Claim dan kan ik je Colorable aanraden. Laat een willekeurige kleurencombinatie voor je genereren en speel met de sliders op de pagina om de details van de kleuren wat aan te passen.

Wil je echter wat meer spelen met (meerdere) kleuren dan kan ik je Coolors aanraden waarbij je zelf de vrijheid hebt om je kleuren te bepalen. Zo zie je direct of jouw kleuren matchen en indien nodig kan je deze nog wat tweaken. Wil je inspiratie halen ut de creativiteit van anderen dan kan je reeds bestaande kleurenpalletten raadplegen.

Na het bepalen van je kleurenpallet wil je waarschijnlijk een logo koppelen aan je project. Uiteraard brengt ook dit de nodige kosten met zich mee wanneer je gaat voor een full blown branding via een professioneel agency. Ook hier zijn er weer oplossingen voorhanden waarmee je (even) aan de slag kan.

Zo kan je op Logodust basic logo’s terugvinden die je kan verwerken in je huisstijl. Wil je de uitwerking van je logo toch al iets meer gaan finetunen dan kan je terecht op de Hipster Logo Generator. Zoals de naam aangeeft liggen de logo’s in de lijn met hipstergerelateerde thema’s.

Heb je echter een uurtje tijd die je kan spenderen aan het uitwerken van een premium logo dan kan ik Looka ten sterkste aanraden. Deze tool biedt je niet alleen de mogelijkheid om zonder design-ervaring een logo te genereren maar ze geeft je ook de mogelijkheid om je volledige huisstijl uit te werken.

Steyaert Looka preview - gratis tools
Looka demo

Foto’s

Het is natuurlijk gemakkelijk om op Google foto’s te vinden die je zou kunnen gebruiken op bijvoorbeeld je eigen website. Mispak je hier echter niet aan want het grootste deel van deze foto’s zijn beschermd door een copyright. Hierdoor mag je deze afbeeldingen niet zomaar zelf hergebruiken.
Al een geluk voor ons dat er genoeg websites zijn die foto’s aanbieden in hoge kwaliteit èn vrij van een copyright, al raad ik wel aan om vertrouwd te geraken met de richtlijnen die vermeld worden op deze websites. Zo is het steeds duidelijk op welke manier je de aangeboden foto’s mag gebruiken.

Enorm grote verschillen qua functionaliteit zijn er niet tussen de websites die ik hier aanraad dus ik lijst ze gewoon even voor jullie op:

Mijn voorkeur gaat eerder uit naar de 2 laatste uit bovenstaande lijst, maar dat is eerder een persoonlijke keuze.

Illustraties

Ondertussen hebben we een kleurenpallet, logo en mogelijk zelfs al een huisstijl. Hiermee geraken we al een eindje, al kan je ook nog baat hebben bij generieke illustraties. Ook hiervoor zijn de nodige oplossingen voorhanden. Op deze eigenste website wordt er gebruik gemaakt van de illustraties op unDraw. Deze illustraties zijn vectorafbeeldingen waardoor je ze naar wens kan schalen, daarnaast kan je ook een basiskleur instellen zodat de illustraties in dezelfde lijn liggen van je eerder gekozen kleurenpallet.

Ben je op zoek naar iets minder vlakke afbeeldingen die via gradients wat meer kleur bevatten dan kan je gebruik maken van de illustraties op IRA Design. Ook zij bieden vectorafbeeldingen aan die heel schaalbaar zijn.

Er zijn nog meer tools op de markt die je ook een gamma aan illustraties aanbieden, ik som hier nog enkele voorbeelden van op:

  • DrawKit: zij bieden zowel gratis als betalende illustraties aan, de prijzen zijn heel schappelijk waardoor dit zeker een te overwegen optie is.
  • Heritage Library: de naam geeft het al een beetje weg, hierop kan je voornamelijk vintage illustraties terugvinden.
  • Icons8: hierop kan je illustraties terugvinden in heel uiteenlopende stijlen.

Online promomateriaal

We hebben ondertussen een eigen stijl samengesteld maar je wil natuurlijk wat promotie voeren via, onder andere, social media. Omdat je niet direct een duur Adobe abonnement wil afnemen voor het opmaken van je Instagram posts kan er gebruik gemaakt worden van Canva. Canva is een grafisch design platform waarmee je aan de hand van duizenden voorgemaakte sjablonen op een vlotte manier social media posts, affiches, presentaties enz kan ontwerpen.

Deel 2?

Je kan ondertussen al goed van start met het grafische aspect, binnenkort zal ik deel 2 publiceren met een extra set aan gratis tools.

Jouw feedback

Chatten
1
💬 Meer info?
Hallo 👋🏼
Kan ik een vraag voor jou beantwoorden?