Hoe maak je een chatbot met info over belastingsaangiftes

Hoe maak je een chatbot met info over belastingsaangiftes

We zitten terug in de periode waarin je als particulier je belastingen moet aangeven. Of het nu je eerste keer is of je tiende keer, het invullen van de juiste informatie blijft een hele opgave. Gelukkig biedt onze overheid documentatie aan over het correct aanvullen van deze informatie. Al zal je snel iets minder gelukkig worden wanneer je ziet dat deze documentatie meer dan 100 pagina’s lang is, en dan is dat enkel voor deel 1.

In deze post maken we met Amazon Q een bot die deze documentatie zal verwerken waardoor je via het stellen van enkele vragen de nodige informatie sneller zal verkrijgen. We maken deze chatbot op een kwartiertje tijd, dus veel sneller dan dat je de documentatie over de belastingsaangifte kan doorploeteren.

We beginnen door in te loggen in de AWS console en de Amazon Q service te openen. Op deze pagina creëren we een nieuwe applicatie. We geven de naam “belastingsaangifte” mee en voor de rest laten we de instellingen op de standaardwaarden staan.

Tijdens de volgende stap kiezen we bij Index Provisioning voor de optie Starter.

Nu kunnen we aanduiden waar we onze informatie vandaan halen. Tijdens dit voorbeeld zal ik enkele PDF bestanden uploaden. We zien dat Upload Files in het grijs staat, deze optie is pas beschikbaar na het aanmaken van onze applicatie dus we klikken gewoon op Next.

Je zal zien dat het aantal data sources, dus bronnen van waar de Amazon Q applicatie zijn data haalt, vrij uitgebreid is.

In de volgende stap klikken we op Create Application en na enkele minuten is de applicatie klaar voor verdere configuratie.

We kunnen nu de informatiebronnen gaan uploaden via de functie Add data source, in dit geval gebruiken we enkele PDF bestanden. We zien nu dat de Upload Files knop beschikbaar is waardoor we onze bestanden kunnen uploaden.

We klikke op Choose files en we selecteren de bronbestanden die we op onze lokale machine gedownload hebben. Ik heb de toelichtingen van de voorbije 3 jaar gedownload zodat we de bot eventueel kunnen vragen om de informatie te vergelijken met de vorige jaren.

Het uploaden duurt even omdat de bestanden direct verwerkt worden door de applicatie. Na het uploaden zijn ze zichtbaar in de lijst met data sources.

We kunnen de chat applicatie nu wat verder personaliseren (via Customize web experience) door de begroeting aan te passen.

En nu zijn we klaar om onze chatbot enkele vragen te stellen in verband met onze belastingsaangifte.

Wil jij ook een eigen chat applicatie waarmee je jouw eigen informatie kan bevragen via een gemakkelijke Amazon Q chatbot? Neem dan gerust contact op zodat ik jou hierover meer informatie kan bieden.

Jouw feedback

Chatten
1
💬 Meer info?
Hallo 👋🏼
Kan ik een vraag voor jou beantwoorden?